thumbnail: null
thumbnail: null

Acties bij petroleum en spoor

In de petroleumsector werd dinsdag massaal geprotesteerd tegen het uitblijvan van een cao. Vooral de depots voelden de acties. Bij het spoor hield het ACV een waarschuwingsactie.

Paul Hendrickx

"De staking in de petroleumsector is massaal opgevolgd", aldus federaal secretaris Herman Baele (ABVV) dinsdagnamiddag. "Opslagplaatsen zoals bij Vopak, Oiltanking, Nafta, BP, enz lagen dinsdag volledig stil. Ook bij de Antwerpse raffinaderijen werd de oproep massaal gevolgd maar bleef er uiteraard een veiligheidsbezetting."

Ook volgens secretaris Herman Prins (ACV Bouw en Industrie) werd de actie langs de Antwerpse Noorderlaan bijzonder goed opgevolgd, ook door de bedienden. In totaal stelt de sector nog zowat 1.000 arbeiders en 4.000 kaderleden en bedienden tewerk, het gros daarvan in Antwerpen. "

Spoor

Ook bij het spoor rommelt het, vooral dan bij de goederenafdeling Logistics. Het ACV Transcom trok dinsdagnamiddag met zijn volledige bestuur - zowat 150 Vlamingen en Franstaligen - naar de hoofdzetel van NMBS Logistics bij het vormingsstation Antwerpen-Noord langs de Noorderlaan.

In toespraken herinnerden zowel sectorverantwoordelijke Luc Piens als zijn Franstalige tegenhanger Dominique Dalme aan de pijnpunten en onderstreepten ze dat het dinsdag nog maar om een 'verwitting' ging. Nadien trok de delegatie nog even naar NMBS-dochter IFB om kort na 17 u gedurende een uur het spoorverkeer bij de Leugenberg- daadwerkelijk te blokkeren.

PVb

Foto's Bert Hulselmans, Dirk Van de Velde