Mladic uitgeleverd aan Joegoslavië-Tribunaal Den Haag

Een vliegtuig met aan boord de vermeende oorlogsmisdadiger Ratko Mladic (69) is dinsdagavond geland op Rotterdam The Hague Airport. De Bosnisch-Servische oud-generaal wordt overgedragen aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

ibroeksteeg

Ratko Mladic werd dinsdagnamiddag op het vliegtuig gezet naar Nederland vanuit de Servische hoofdstad Belgrado.

Genocide

Omstreeks 16.40 uur Belgische tijd had een kolonne wagens van de ordestrijdkrachten, waaronder een voertuig voor gevangenentransport, het gebouw van het Hof voor Oorlogsmisdaden in Belgrado verlaten.

De snelweg van het gerechtsgebouw naar de luchthaven werd door de politie volledig afgesperd. De kolonne kwam even voor 17.00 uur aan op de luchthaven Nikola Tesla.

Dinsdagavond landde Mladic dan in Rotterdam. Vandaar werd hij naar de Scheveningse gevangenis gebracht. Nu wordt hij overgedragen aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, waar hij zal terechtstaan wegens volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Srebrenica

Ratko Mladic kon zich bijna 16 jaar lang schuilhouden, maar werd donderdag opgepakt in het stadje Lazarevo.

Mladic leidde de Bosnische Serviërs tijdens het conflict in de Balkan. Hij zou zich in de jaren 90 schuldig hebben gemaakt aan genocide en oorlogsmisdaden. Hij wordt vooral in verband gebracht met de slachtpartij in het Bosnische Srebrenica waarbij 8.000 mannen en jongens om het leven kwamen.

Meer over Servië