Wet om gerechtelijke achterstand te bestrijden leidt tot meer achterstand

De Hoge Raad voor Justitie moet een onderzoek doen over de werking van de nieuwe wet op de gerechtelijke achterstand uit 2007. Want op het eerste gezicht leidt die tot meer gerechtelijke achterstand. Dat heeft minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) in de Kamer gezegd aan Servais Verherstraeten (CD&V).

ikerremans

Toenmalig minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) wilde de gerechtelijke achterstand in burgerlijke zaken (echtscheidingen, aansprakelijkheid, e.d.) terugdringen. De rechter moet nu op de eerste zitting een agenda voor de evolutie van de zaak vastleggen.

Afwezigheden

In die agenda moet staan binnen welke termijnen de advocaten hun argumenten moeten uitwisselen en wanneer de zaak uiteindelijk gepleit kan worden. Toen reeds werd gezegd dat deze wet de gerechtelijke achterstand nog zou doen toenemen.

Servais Verherstraeten wilde weten hoe het ermee staat. Minister De Clerck zei dat men moeilijk kan ontkennen dat de gerechtelijke achterstand sinds de toepassing van de wet is toegenomen. Hij liet weten dat "vooral het aantal afwezigheden van rechters in de periode van de wet exponentieel is gegroeid".

Volgens De Clerck heeft de Hoge Raad voor Justitie al in 2008 een onderzoek gedaan naar de werking van de nieuwe wet, maar dat leverde geen duidelijk resultaat op. De minister heeft nu een nieuwe studie aan de Hoge Raad gevraagd.

Meer over de wet op de gerechtelijke achterstand vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Meer over Servais Verherstraeten