8 op de 10 Vlamingen creëren nooit zwerfvuil maar ziet het wel anderen doen

Ruim acht op de tien Vlamingen zeggen nooit zwerfvuil achter te laten, maar hetzelfde aantal ziet het anderen wel doen. Uit een bevraging bij 1.100 Vlamingen, in opdracht van de Vlaamse overheid, blijkt dat zeven op de tien bezorgd zijn over het leefmilieu en de vervuiling, zo werd dinsdagmiddag in Zelzate gezegd bij de aftrap van de nieuwe zwerfvuilcampagne.

ibroeksteeg

Acht op de tien Vlamingen zeggen afval mee naar huis te nemen als er geen vuilnisbak in de buurt is. Driekwart ergert zich "mateloos" aan zwerfvuil en 83 procent vindt dat er strenger opgetreden moet worden. Vier op de vijf voelen zich veiliger in een nette omgeving. Campagnes blijken het meest succesvol als ze door de eigen straat, buurt of wijk georganiseerd worden.

Een spoorwegterrein vol zwerfvuil langs de Zelzaatse Beneluxlaan werd dinsdagvoormiddag als winnaar van "De Afvalrace" opgeruimd door tientallen vrijwilligers. Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) stak het schoonmaakteam van het Radio 1-programma "Peeters & Pichal" een hand toe.

De opruimactie was de start voor de nieuwe "Indevuilbakcampagne" van OVAM en Fost Plus, die de komende drie jaar op de actieve deelname van de Vlaming rekent. Op de website kan campagnemateriaal op maat aangepast worden.

Omdat uit onderzoek ook bleek dat deelnemen aan een campagne afhangt van de algemene teneur, werd gekozen voor de positieve slogan "Zwerfvuil is niet meer van deze tijd". Daarmee wordt afgestapt van de aap met bananenschil of de kwal die vuilnis weggooit.

Beeld: Photonews

Meer over Joke Schauvliege