"Verkiezingen stellen deze keer niets voor"

De Portugezen kiezen zondag een nieuw parlement. De regering die daar uitkomt, zal weinig meer kunnen dan beheren, zeggen critici: de belangrijke beslissingen zijn al genomen door het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie.

wverhaert

Het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank vormen de trojka die Portugal begin deze maand een noodlening van naar schatting 78 miljard euro toestond om een bankroet van het land te vermijden. Begin dit jaar, toen de socialistische regering van José Sócrates de vierde versie van een hard Stabiliteits- en Groeiprogramma presenteerde, was al duidelijk dat de Portugese economie er slecht aan toe was.

Toch werd het document, dat nog hardere maatregelen voorstelde dan de vorige drie versies, verworpen door de voltallige oppositie. Dat leidde tot het ontslag van Sócrates. De Portugese president, de conservatieve politicus Aníbal Cavaco Silva, besliste daarop vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

In de peilingen krijgen de Socialistische Partij (PS) van Sócrates en de conservatieve Sociaaldemocratische Partij (PSD) van Pedro Passos Coelho elk 33 procent van de stemmen. Beide partijen lijken zo veroordeeld tot een alliantie met het Democratisch Sociaal Centrum (CDS) van Paulo Portas, momenteel de meest rechtse partij in het parlement en volgens de peilingen zondag goed voor 13 procent van de stemmen.

Meer over Portugal