Antwerps ziekenhuis stuurt man rekening voor...'vaginale trainer'

“Een vaginale trainer? Ik?” Ludwig Appeltants (55) uit Sint-Truiden had plots meer vragen dan antwoorden toen hij vorige week een factuur van het ziekenhuis van Antwerpen aan zijn adres bekeek. Dus belde Ludwig ter verduidelijking het ziekenhuis op. Niet dat hij er veel wijzer van werd. “Ik weet nu dat ze me een vibrator hebben aangerekend. Waarom, dat mag Joost weten.”

ssimons

Ludwig ging naar het ziekenhuis voor een bloedafname. “Het waren drie volle buisjes”, weet hij nog. “Maar meer is er bij mijn weten niet gebeurd.”

Vibrator

Ludwig schrok zich dan ook een hoedje toen hij vorige week de afrekeningen in de bus kreeg.

“Een factuur voor mijn vrouw, en één voor mij”, zegt hij. “Er staan voor mij drie raadplegingen op de dienst gynaecologie aangerekend, maar ook een ‘diverse’: een vaginale trainer. Ik belde het ziekenhuis van Antwerpen, met de vraag om wat meer uitleg. ‘Maar mijnheerke, u weet toch wat dat is. Dat is een vibrator’, zeiden ze. Ik antwoordde dat ik me daar wel wat bij kon voorstellen, maar niet bij mezelf, aangezien ik een man ben en niet in het bezit van een vagina. ‘Tja, maar hij is toch wél bij u gebruikt’, luidde het. En of ik toch maar zo spoedig mogelijk kon betalen. Dat doet ik dus niet hé.”

Vakje

“We hebben het even opgezocht, en de fout ligt inderdaad bij ons”, geeft Ann Segers van UZ Antwerpen toe.

“Mijnheer Appeltants heeft een bloedstaal laten nemen, maar op de aanstiplijst die de geneesheer moet invullen, staat de kost ‘vaginale trainer’ net onder bloedstalen. De arts heeft per abuis een vakje te laag aangevinkt.”

Jozef Croughs/Gunter Willekens