Gratis stralingsmeting in buurt van gsm-antennes

Print

Gratis stralingsmeting in buurt van gsm-antennes

Genk - Alle Vlamingen die in de buurt van een antennemast wonen, kunnen gratis een stralingsmeting aanvragen. De meting wordt uitgevoerd door het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). Dat is één van de nieuwigheden die minister Joke Schauvliege aankondigde bij het begin van de Vlaamse infocampagne over de gevaren van straling.

De meter wordt gedurende zes minuten opgesteld op de plaats waar de de blootstelling het grootst is. De resultaten worden door de onderzoekers doorgestuurd naar het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid, die ze dan bezorgt aan de aanvragers.

3 volt

Om de campagne op gang te trappen kwam minister Joke Schauvliege naar de Genkse bibliotheek, die centraal tussen drie verschillende gsm-masten ligt. Daar werd als voorproefje al een meting uitgevoerd. Het toestel gaf 0,8 volt per meter weer. Dat is ver onder de norm van 3 volt per meter die de Vlaamse regering sinds begin dit jaar heeft ingevoerd.

Dat het gsm-gebruik zelf voor veel hogere piekwaardes zorgt, was meteen op de meter af te lezen nadat een gsm er naast werd gehouden: 30 volt per meter gaf de display weer.

De minister raadt dan ook aan dat vooral kinderen en jongeren zo weinig mogelijk gebruik maken van hun gsm. “Het is ook niet aangewezen om een gsm naast je in bed te nemen of die in de wieg van een kind te leggen”, zegt Schauvliege.

In juni organiseert het Vlaams departement Leefmilieu een infosessie over mogelijke effecten van elektromagnetische straling. De sessie gaat door in het Vlaams Administratief Centrum aan de koningin Astridlaan 50 in Hasselt.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio