50.000 kinderen leren groen beschermen

De voorbije 10 jaar heeft Natuurpunt - met steun van de provincie en Natuur en Bos - in 37 gemeenten liefst 50.000 kinderen een stukje natuur in hun buurt leren kennen en beheren.

“We willen kinderen voor hun 12 jaar een ‘topervaring’ in de natuur geven. Door ze bijvoorbeeld een kikker te laten vasthouden of een poel te onderzoeken. Om ze zo te overtuigen dat fauna en flora beschermd moeten worden. Als dat pas op latere leeftijd gebeurt, kan je jongeren moeilijker overtuigen”, zegt Liesbet Cleynhens van Natuurpunt.

Tien jaar bestaat ‘educatief natuurbeheer’ intussen in Limburg. “Spelenderwijs de liefde voor de natuur aankweken”, noemt gedeputeerde Frank Smeets het.

Beekbrigadiers

Gisteren lanceerden de partners alvast een nieuw educatief pakket: beekbrigadiers. “Bedoeld voor leerlingen van de 2de en 3de graad, van scholen hier uit de buurt van de Mombeekvallei in Hasselt en Alken.

Als we de Mombeek en haar vallei ook in de toekomst willen vrijwaren, moeten we de omwonenden van de toekomst bewustmaken van de problemen”, zegt Anneleen Verpoorten van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.

Zo is het onder meer de bedoeling dat de scholieren een plan helpen uitdokteren om de (zeldzame) ijsvogel opnieuw aan z’n trekken te laten komen aan de Mombeek. “En zelf kleine beheerswerken in het gebied gaan doen.” Het project komt er in samenwerking met de stad Hasselt, gemeente Alken, Europa en het provinciebestuur.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio