Blatter: "Geen crisis, wel wat problemen binnen FIFA"

"Er is geen crisis, er zijn enkel wat problemen". Zo omschrijft Joseph Blatter, de voorzitter van de FIFA, de gebeurtenissen van de voorbije dagen binnen de Wereldvoetbalbond. Bovendien is er volgens Blatter geen reden om een onderzoek op te starten naar de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar.

drombouts

"Een crisis? Wat is een crisis? Het voetbal is niet in crisis, jullie hebben zaterdag toch allemaal de finale van de Champions League gezien, met zo veel fair play? Er zijn enkel wat problemen", verklaarde Blatter maandag op een persconferentie.

"We moeten tegen de demonen vechten, momenteel is er een slechte situatie. Maar woensdag zijn er verkiezingen en als de voetbalfamilie de geloofwaardigheid van de FIFA wil herstellen, kunnen ze dat met mij doen", verklaarde de Zwitser.

De 75-jarige Blatter is na het afhaken van de Qatarees Mohammed Bin Hammam de enige kandidaat voor de voorzittersverkiezing. Hij gaat voor een vierde en laatste mandaat.

Twee leden van het Uitvoerend Comité, vicevoorzitter Jack Warner en Bin Hammam, werden eerder allebei voorlopig geschorst in het kader van een onderzoek naar omkoping binnen de FIFA.

Qatar

Volgens Blatter is er geen reden is om een onderzoek op te starten naar de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar.

"Het Uitvoerend Comité van de FIFA is gelukkig dat het de beschuldigingen van Lord David Triesman ontvangen heeft. Er zijn geen elementen in het rapport die naar een procedure leiden", stelde Blatter.

"Het Uitvoerend Comité is ook gelukkig omdat het geen bewijzen van de Sunday Times gekregen heeft naar aanleiding van de beschuldigingen tegen FIFA-leden. Er is niets. Er zal niet geraakt worden aan het WK 2022", aldus Blatter.

In Engeland onderzoekt een parlementaire onderzoekscommissie nieuwe corruptiebeschuldigingen bij de toekenning van de WK's. Volgens Lord David Triesman, de voormalige voorzitter van het Engelse WK-bid 2018, waren FIFA-officials Issa Hayatou en Jacques Anouma bereid hun stem te verkopen.

Een onderzoek van de Sunday Times zou bovendien aantonen dat twee hoge verantwoordelijken van de FIFA hun stem op Qatar uitbrachten in ruil voor 1,5 miljoen dollar.