Bommeldingen in Ikea's Gent, Eindhoven en Rijsel - Politie doorzoekt winkels

In Gent is de meubelzaak Ikea aan Flanders Expo maandagavond ontruimd na een bommelding. Volgens de politie is een wekker ontploft die in de winkel zou achtergelaten zijn, maar niemand raakte gewond.

ikerremans

In het Nederlandse Son bij Eindhoven is maandagavond ook een vestiging van Ikea ontruimd na een bomalarm. Daar werd een explosief in een prullenbak buiten het gebouw tot ontploffing gebracht.

De Gentse speurders onderzoeken het verband met de feiten in Nederland en wisselen informatie uit. Dinsdagochtend doorzocht de politie alle Ikea-winkels. In Gent gebeurt dat met speurhonden.

Ook in het Noord-Franse Lomme nabij Rijsel zou er in een Ikea een ontploffing zijn geweest, zonder gewonden.

Gent

De exacte omstandigheden van het incident in het meubelwarenhuis aan de Maaltekouter in deelgemeente Sint-Denijs-Westrem zijn nog niet duidelijk.

Alle klanten van de winkel werden geëvacueerd. Ze werden opgevangen in het nabijgelegen hotel Holiday Inn.

De ontmijningsdienst DOVO doorzocht de zaak. Volgens de lokale politie was er sprake van een verdacht pakket en is een wekker ontploft in de winkel. Het Gentse parket kan de informatie nog niet bevestigen omdat er tegenstrijdige berichten zijn.

Het ging niet om een product van Ikea en werd vermoedelijk door iemand achtergelaten. Niemand raakte gewond. De politie neemt de zaak bijzonder ernstig en de federale politie is nu ook met het onderzoek belast.

Eindhoven

De politie heeft maandagavond de Ikea in Eindhoven ontruimd, nadat zich rond 19.30 uur een explosie had voorgedaan in een prullenbak buiten het gebouw. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bracht rond 23 uur een pakketje gecontroleerd tot ontploffing. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

De explosie deed zich voor in een prullenbak op het parkeerterrein, dat grotendeels is afgezet vanwege een grote verbouwing. Het pand liep geen enkele schade op. De werknemers van Ikea zijn opgevangen in een kantoor elders op het terrein en mogen niet met de pers praten.

Foto Eindhovens Dagblad

Meer over Gent