België en Congo zijn akkoord over schuldkwijtschelding van 500 miljoen euro

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere en de Congolese minister van Financiën Matata Ponyo hebben in Kinshasa een akkoord ondertekend dat een groot stuk van de Congolese schuld aan België kwijtscheldt. Het gaat in totaal om bijna 500 miljoen euro.

drombouts

Congo voldoet sinds midden vorig jaar aan de voorwaarden om erkend te worden als land dat zwaar in de schulden zit. Samen met zo'n dertigtal andere zogenaamde HIPC-landen komt het sindsdien in aanmerking voor schuldverlichting.

Sinds enkele jaren groeide internationaal het besef dat dit ook een belangrijke vorm van ontwikkelingssamenwerking kan zijn.

Minister Vanackere, momenteel in Kinshasa voor zijn tweede Congoreis, benadrukte maandag dat dit niet zomaar gebeurt. Congo moest aan strenge voorwaarden van Bretton Woods en het IMF voldoen om dit te kunnen bereiken.

Door de erkenning als HIPC-land is de totale schuld van Congo met maar liefst 8 miljard euro geslonken. Het gaat om schulden die door alle landen samen zijn kwijtgescholden. Het Centraal-Afrikaanse land moet nog maar een put van 2,9 miljard euro delven.