Kleine bedrijfjes moeten eenvoudige jaarrekening neerleggen

De verplichting om een klassieke jaarrekening op te stellen en te publiceren, vervalt voor kleine ondernemingen. Voortaan volstaat voor hen om een drastisch vereenvoudigde informatienota neer te leggen bij de Nationale Bank.

jvangeyte

De Europese Commissie was aanvankelijk van plan om de kleine ondernemingen volledig vrij te stellen van het opmaken en publiceren van een jaarrekening. Maar tal van lidstaten en organisaties waren daartegen. Op die manier zou er immers geen enkele publieke informatie meer bestaan over deze ondernemingen. Het zou ook problemen geven indien deze bedrijven een krediet zouden aanvragen bij hun financiële instelling.

De ondernemersorganisatie Unizo, die voorstander was van het behoud van een jaarrekening, pleit er wel voor om de kosten voor deze jaarrekening bij de Nationale Bank te verlagen. Nu kost deze procedure, afhankelijk van de manier waarop de jaarrekening wordt ingediend, 143,57 tot 208,67 euro.

De Europese regeling moet nog wel worden omgezet in nationale wetgeving. Daarbij kan er een probleem ontstaan als de gegevens van Belgische bedrijven publiek kunnen worden opgevraagd bij de Nationale Bank en die van hun buitenlandse concurrenten niet, aldus nog Unizo.

JVG