Actievoerders ggo-aardappelveld vervolgd voor bendevorming

De actievoerders die zondag vernielingen aanbrachten aan het ggo-aardappelveld in Wetteren worden vervolgd voor bendevorming. De veldproef met genetisch gemodificeerde aardappelen wordt voorgezet. Dat heeft minister-president Kris Peeters maandagnamiddag laten weten na een overleg met de onderzoekers.

ikerremans

De actievoerders van het 'Field Liberation Movement' hadden aangekondigd dat ze de veldproef wilden vernietigen en de ggo-aardappelen wilden vervangen door gewone aardappelen. Het politiecordon rond het veld, dat met hekken werd afgeschermd, werd zondag doorbroken. De actievoerders bestormden de hekken en konden een deel van het veld vernietigen.

De dertig actievoerders die een tijdlang bestuurlijk aangehouden werden, zullen vervolgd worden voor bendevorming en diefstal, zei Kris Peeters. "De vernielingen zijn ongehoord en zijn een vorm van fundamentalisme. De politie heeft alles gedaan wat ze konden maar zelf met twee maal zoveel manschappen was het resultaat hetzelfde gebleven."

"De schade is aanzienlijk maar de proef kan doorgaan. Hopelijk kunnen we toch wetenschappelijke resultaten krijgen en er op een aanvaardbare manier over discussiëren." Er worden extra maatregelen genomen om een herhaling van het vandalisme te vermijden.

Lees ook: Ggo-aardappelveld niet volledig vernield, klacht tegen actievoerders

Photo News

Meer over Wetteren