Jan Hoet krijgt Cultuurprijs van Vlaamse Gemeenschap

Jan Hoet heeft de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste ontvangen. Hij ontving de trofee van de Vlaamse Gemeenschap uit handen van minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) op de tweede editie van het Cultuurforum 2020 in C-mine in Genk.

ikerremans

"Hoet ontpopte zich tijdens zijn carrière als een eigenzinnige en gedreven 'miner for art'", luidt het. De jury prees Hoet als een 'onvermoeibare baanbreker'. "Zijn bevlogenheid en werklust zijn legendarisch. Het vuur waarmee hij zoveel mogelijk mensen overtuigt van de deugden van de kunst, brandt als vanouds. Jan Hoet heeft Vlaanderen mee tot een sterke culturele regio gemaakt."

Volgens minister Schauvliege is Jan Hoet "er als eerste in geslaagd om bij het brede publiek de tongen los te maken over hedendaagse kunst en ook de discussie erover los te weken in de media. Met tentoonstellingen als Chambres d'amis en Over the Edge gooide hij deuren en vensters open en heeft hij zonder twijfel de drempel naar hedendaagse kunst helpen verlagen".

20.000 euro

Jan Hoet mag 20.000 euro in ontvangst nemen. Elke laureaat ontvangt ook een bronzen beeldje van de hand van kunstenaar Johan Tahon.

De Prijs voor Algemene Culturele Verdienste is een Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. De trofee gaat naar een persoon of organisatie die het voorbije seizoen een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen.