Tommelein: "Lieten functioneert niet binnen Vlaamse regering"

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) wordt in vraag gesteld na haar blunder met het derde televisiekanaal van de VRT. Vlaams minister-president Kris Peeters floot haar terug en ook regeringspartner N-VA vindt dat ze te snel is gegaan. De Vlaamse oppositiepartijen stellen zich grote vragen bij het verder functioneren van Lieten.

ikerremans

Lieten kondigde in Humo aan dat er een derde VRT-kanaal komt en dat dit een kinder- en jongerenzender wordt. "Te voorbarig", vond minister-president Peeters, want het derde kanaal maakt deel uit van de nieuwe beheersovereenkomst en die is nog niet goedgekeurd door de Vlaamse regering.

Lees ook: Peeters fluit Lieten terug: "Derde kanaal VRT nog niet definitief"

Vragen

Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open Vld, foto links) had naar eigen zeggen al vastgesteld dat Lieten zelf de drijvende kracht was achter het derde VRT-kanaal. "Ze negeert de wensen van het Vlaams Parlement en haar eigen meerderheid volledig."

"Meer nog, er bestaat geen overeenstemming over het derde net binnen de Vlaamse regering. Dit is ongezien. Na het mailing-incident is dit opnieuw een bewijs dat deze minister totaal niet functioneert binnen de Vlaamse regering. Ik stel me dan ook serieuze vragen over haar toekomst als minister”, aldus nog de mediaspecialist van Open Vld.

“De minister wil een soort van Studio Brussel en MNM op televisie. Het is al twee jaar duidelijk dat MNM een mislukt project is. Als de minister iets gelijkaardigs voor ogen heeft met de publieke televisie, dan stel ik mij toch serieuze vragen over haar visie. Het is ook tekenend hoe halsstarrig de minister vasthoudt aan de toekomst van MNM”, besluit Tommelein.

Guust Flater

"Na onder meer de beton- en teflonstory is dit de zoveelste onverkwikkelijke episode in een ministerieel mandaat dat stilaan de allures begint aan te nemen van een Guust Flater-verhaal", meent ook Jurgen Verstrepen van oppositiepartij LDD.

“Indien er alsnog voor het opstarten een aparte kinderen- en jongerenzender zou worden geopteerd, is de enige logische uitleg die ik kan bedenken het kapot concurreren van de commerciële kinderzenders”, besluit Verstrepen.

"We krijgen vandaag weer een mooi staaltje van onenigheid binnen de Vlaamse regering", vindt Bart Caron van (Groen!). "Mediaminister Ingrid Lieten wil een derde zender voor de VRT. Minister-president Kris Peeters meldt subito presto veel voorbehoud. Het zoveelste rondje armworstelen."

Teflon

Enkele maanden geleden kwam Lieten nog in opspraak nadat ze in een verkeerd gestuurde mail het Vlaanderen in Actie-programma van de Vlaamse regering "geen sterk merk" had genoemd. Haar collega's van CD&V en N-VA bestempelde ze als "uit teflon en beton opgetrokken karikaturen".