Groen! keurt vernieling van ggo-aardappelen af

Groen! keurt de vernieling van het proefveld met ggo-aardappelen af. Het debat over genetische wijzigingen is nodig maar dergelijke acties maken elk constructief debat onmogelijk, aldus Groen!-voorzitter Wouter Van Besien.

ikerremans

De partij neemt afstand van de actie. Nochtans werd die door europarlementslid Bart Staes van Groen! omschreven als een "vorm van democratische strijd". Staes deed die uitspraak in eigen naam.

"Een doelbewuste vernieling van wetenschappelijk onderzoek valt in geen enkel geval goed te keuren. Groen! neemt afstand van deze actie. Met deze actie werd niet alleen het aardappelveld vernietigd, het dreigt het debat over genetische wijzigingen onmogelijk te maken", zegt Van Besien in een mededeling.

Lees ook: Ggo-aardappelveld niet volledig vernield, klacht tegen actievoerders

(Eco)Fundamentalisme

Senator Marleen Temmerman (sp.a) reageert geschokt op de actie van het 'Field Liberation Movement'. Ze heeft het over een zwarte dag voor de wetenschap, het vrije onderzoek en de democratie. Temmerman benadrukt ook dat de wetenschappelijke wereld al jaren om meer debat vraagt, maar dat de tegenstanders dat in de kiem smoren.

"Het enige positieve aan het ganse gebeuren is dat de wereld nu het ware gelaat ziet van deze fundamentalisten en herrieschoppers", aldus nog Temmerman.

Volgens Vlaams parlementslid Marino Keulen (Open Vld) gaat het om een daad van "ecofundamentalisme". "Een misdrijf dat vervolgd en berecht moet worden." De actievoerders zelf noemt hij "een stelletje idioten".

Europarlementslid Bart Staes (Groen!) maakt zich volgens Keulen met zijn uitspraken "medeplichtig". "Wie zelfs wetenschappelijk onderzoek niet meer tolereert is op weg een groene taliban te worden."

Drie bezorgdheden

Voor Groen! is een constructief debat noodzakelijk. In de discussie over genetische wijzigingen heeft de partij drie grote bezorgdheden. Boeren hier en in het Zuiden worden afhankelijk van een handvol multinationals die bijna alle patenten in handen hebben, aldus de partij.

De consument is op dit moment niet altijd op de hoogte als hij gemanipuleerd voedsel koopt. Daar kan via onder andere etikettering een oplossing moeten aan gegeven worden. En dan is er nog het belang van het voorzorgsprincipe. Er is nood aan meer wetenschappelijke onderzoek naar risico's voor mens, biodiversiteit en leefmilieu, klinkt het.

"We gaan met professoren van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie verder in overleg. Die afspraak was al gemaakt voor de actie van zondag", zegt Groen!-voorzitter Van Besien nog.

Beeld PhotoNews

Meer over Wetteren