België verbiedt import verdachte komkommers

Ons land heeft beslist de import van komkommers afkomstig van twee Spaanse distributeurs te verbieden. Dat laat minister van Landbouw Sabine Laruelle maandag weten in de marge van de bijeenkomst van de EU-landbouwministers in het Hongaarse Debrecen.

ibroeksteeg

De komkommers van die Spaanse bedrijven zorgen vermoedelijk voor de gevallen van besmetting met de EHEC-bacterie waarbij in Duitsland al elf slachtoffers zijn gevallen. "Ik heb het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) gevraagd de import van die twee bedrijven te verbieden", aldus Laruelle. Ze verduidelijkte dat, volgens een recentelijke controle, "sinds de winter" geen enkele komkommer ingevoerd werd.

De zaak toont volgens Laruelle ook de keerzijde van de mondialisering aan: "een probleem met Spaanse komkommers, en Europa beeft". De EHEC-bacterie kan aan de basis liggen van bijzonder agressieve darminfecties die de dood tot gevolg kunnen hebben. Vooral oudere mensen en kinderen jonger dan vijf jaar zijn bijzonder kwetsbaar.

Elfde dode in Duitsland

Dat blijkt wel uit het feit dat in het westen van Duitsland een 91-jarige vrouw die met de EHEC-bacterie besmet is geraakt, overleden is. De vrouw werd het eerste dodelijke slachtoffer biuten het noorden van het land. Tot nu toe concentreerde de dodelijke afloop zich in Hamburg en Sleeswijk-Holstein.

Volgens de Medische Hogeschool van Hannover lijkt een therapie met het antilichaam eculizumab succesrijk te zijn. In 2010 zijn bij drie met EHEC geïnfecteerde kinderen de symptomen van het hemolytisch uremisch syndroom (HUS) drastisch verbeterd, zo hebben artsen en wetenschappers in het vakblad

New England Journal of Medicine

bericht.

Lees ook: Natuurlijk krijgen wij hier ook EHEC-gevallen

Beeld: Photonews