Cafébaas wil in cel uit protest tegen rookverbod

Cafébaas George Metz (66) uit het Nederlands-Limburgse Grevenbicht wil graag naar de gevangenis. Hij kreeg twee jaar geleden een geldboete nadat hij het rookverbod in zijn kroeg had geschonden. Zelf vindt hij de boete onterecht, maar de som is ondertussen opgelopen tot 700 euro. “Die weiger ik nog steeds te betalen. Ik zit nog liever in de gevangenis" zegt George.

fvranckx

In 2009 kreeg George Metz, die café Den Hollander uitbaat net over de grens met Dilsen-Stokkem, 350 euro boete van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Die kwam er nadat het inspectieteam de kroegbaas rokend achter de tap van zijn café zag staan.

Omdat de inspecteurs zich niet herkenbaar maakten, weigert George “uit protest en principe” de opgelegde boete te betalen. Hierdoor zijn de kosten al opgelopen tot bijna 700 euro.

George is een tegenstander van het in 2008 ingevoerde rookverbod in de horeca en hij wil de eerste horeca-ondernemer in Nederland worden die een celstraf krijgt voor het overtreden van het rookverbod. “Omgerekend zou ik twaalf dagen moeten brommen”, zegt hij.

Het Openbaar Ministerie en de VWA menen dat Metz niet moet rekenen op zijn ‘beoogde’ sanctie. Beslaglegging behoort wél tot de mogelijkheden.

Boetes ingetrokken

In Nederland is eind vorig jaar het rookverbod in kleine horecazaken (kleiner dan 70 m² en zonder personeel) niet meer van kracht. Alle openstaande boetes in dit verband zijn ingetrokken, dat van Metz niet. “En dat terwijl mijn café kleiner is dan 70 m² en ik alleen in de zaak sta”, aldus George.

Volgens de VWA voldoet Den Hollander niet aan de eisen.