Rudy De Leeuw verdedigt groeinorm in gezondheidszorg

Rudy De Leeuw, voorzitter van het ABVV, vindt dat er niet geraakt mag worden aan de groeinorm in de gezondheidszorg. Voor de sp.a en zelfs voor de PS is het loslaten die groeinorm geen taboe meer. Het ACV van zijn kant sluit besparingen in de gezondheidszorg niet uit, maar wil dat het bespaarde geld binnen de sociale zekerheid blijft.

ghouben

Dat bleek maandag tijdens gesprekken met enkele hoofdrolspelers in dit debat in 'De Ochtend' op Radio 1. Voor Unizo-topman Karel Van Eetvelt moet die groeinorm aangepast worden in functie van de economische groei.

Blaasjes

"We vinden dat je de mensen blaasjes wijsmaakt", aldus Van Eetvelt, omdat de kosten "exponentieel stijgen ten opzichte van de groei van de economie".

"Privatisering"

"Het gevaar is natuurlijk dat het afgewend zal worden op de rug van de patiënten", zei De Leeuw. Hij is "zeer behoedzaam" voor de combinatie van minder terugbetalingen, van bijvoorbeeld geneesmiddelen, met een hospitalisatieverzekering die duurder wordt, "want dan maken we een privatisering van de ziekteverzekering mee". De Leeuw wil de norm behouden en het eventuele overschot in de gezondheidszorg reserveren voor de vergrijzing.

Marc Justaert, topman van de Christelijke Mutualiteit (CM), zegt dat zo'n besparing ook voor de begroting en dus voor het afbouwen van de staatsschuld gebruikt kan worden: "Het is zo dat de laatste jaren in de ziekteverzekering toch een overschot is gekomen dankzij de groeinorm van 4,5 procent". Die norm was nodig om de tekorten weg te werken.