"Mladic gaat in beroep tegen uitlevering"

Ratko Mladic, de vorige week gearresteerde vroegere generaal van de Bosnische Serviërs, zal in beroep gaan tegen zijn uitlevering aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, zo heeft de BBC maandag gemeld.

ibroeksteeg

Volgens de Britse openbare omroep zegt zijn familie dat Mladic te ziek is om naar Den Haag te gaan. Naar verwachting zal de Servische regering het beroep van de 69-jarige vroegere leider van het Bosnisch-Servische leger van de hand wijzen. Het kan tot drie dagen duren eer het Servische ministerie van justitie een beslissing neemt over het beroep, maar wellicht wordt het eerder verworpen.

Nog steeds volgens de BBC heeft de viceprocureur voor oorlogsmisdaden het gezondheidsargument van Mladic reeds als vertragingstactiek bestempeld. In Servië is er speculatie dat de autoriteiten Mladic zonder voorafgaande verwittiging op een nachtvlucht naar Nederland zouden zetten, aldus de BBC.

Tribunaal

Het Tribunaal in Den Haag wil Mladic berechten voor oorlogsmisdaden, maar een woordvoerder betwijfelt of de ex-generaal maandag nog in Den Haag aankomt. "Ik betwijfel of we hem nog vandaag zullen zien", zei Nerma Jelacic. "Wij blijven de notificatie van de Servische autoriteiten afwachten". Nog volgens de woordvoerster kan Mladic niet later dan vandaag in beroep gaan tegen zijn uitlevering. De datum van zijn vertrek uit Servië zal afhangen "van de tijd die de Servische autoriteiten nodig hebben om de procedure af te ronden".

Beeld: Photonews