Maakt internet jongeren dommer? "Antwoord is volmondig: Ja"

"Het is een provocerende stelling, maar ik denk dat het klopt. Kinderen verdrinken in informatie". Dat zegt de Amerikaan Mark Bauerlein in zijn boek 'The dumbest generation'. Het internet heeft volgens hem zeer negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van tieners.

ghouben

"Ze verdrinken in informatie, vooral in visuele stimuli met tienerboodschappen. Volwassen, ernstige informatie ontgaat hen volledig", aldus Bauerlein. Op de tegenwerping dat internet veel meer informatie beschikbaar stelt en dat jongeren ook weten waar ze deugdelijke informatie moeten vinden, antwoordt Bauerlein dat dit maar voor een klein percentage van de jongeren geldt. "Dat tonen ook statistieken aan: 9 van de 10 meest populaire sites zijn netwerksites voor jongeren".

Vervlakking

Ook andere wetenschappers stellen dat internet vervlakking teweeg brengt. Nederlandse onderzoekers als Irene Costera Meijer ('De toekomst van het nieuws') en Nico Drok ('Jongeren, nieuwsmedia en betrokkenheid') benadrukken dat jongeren veel liever, wat zijn noemen, "nieuws snacks" (feitelijke, korte stukjes nieuws) lezen in plaats van de lange teksten in de traditionele gedrukte krant.

De gemiddelde internetgebruiker klikt ook sneller op items uit lifestyle-rubrieken, lokaal nieuws, film en entertainment en voelt zich niet meer aangetrokken tot politiek en economisch nieuws.