Van Beirendonck laat citroen en flamingo wandelen in Middelheim

Walter Van Beirendonck zorgde voor extra kleur en gekte bij de vernissage van de beeldenshow van Erwin Wurm in het Middelheimpark. Hij liet mannequins als citroen, wolk of flamingo rondwandelen.

jrosquin

Walter Van Beirendonck heeft zijn debuut in het Middelheimbeeldenpark niet gemist. Zaterdagmiddag hield hij een minidefilé met vijf textielsculpturen. De couturier ging aan de slag met felgekleurde tule, die hij knipte in bol- en slurfvormen. De vele toeschouwers in het Middelheimpark, onder wie vele bekende namen uit de Antwerpse kunstscene, bedachten er onmiddellijk namen voor. De gele vorm werd ’de citroen’, de roze figuur ’de flamingo ’en de blauwe ’de wolk’.

Van Beirendonck ontwierp deze ’performative sculpture’ op vraag van Erwin Wurm, wiens zomertentoonstelling in vernissage ging. Wurm die wereldberoemd werd door performances waarin hij toeschouwers gekke dingen liet doen of in surrealistische kledij stak, is al jaren een bewonderaar van Walter Van Beirendonck.

Van Beirendonck naast Erwin Wurm

Gek genoeg

Wurm schakelde op de vernissage zelf ook modellen in. Zij namen poses aan bij de kasten en tafels die hij speciaal voor het Middelheim had ontworpen. Oorspronkelijk wilde hij zijn modellen ook uitdossen in ongebruikelijke kledij, maar een dag voor de vernissage besliste hij om daarvan af te zien. De meubels waren al gek genoeg.

Het defilé van Van Beirendonck wordt nog herhaald tijdens de Museumnacht op 6 augustus om 20 uur en bij de finissage van de expo op 25 september om 16 uur.

FH

www.middelheimmuseum.be

Foto's: Jan Van der Perre