Facebook geeft zelfvertrouwen een boost

Facebook kan het zelfvertrouwen een enorme boost geven. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij 63 studenten getest werden. Niet enkel de vele 'vrienden' op de site geven het zelfvertrouwen een duwtje, het feit dat jongeren een ideaalbeeld van zichzelf kunnen creëren, helpt.

ibroeksteeg

De studenten werd gevraagd met een spiegel naast zich naar een leeg computerscherm te kijken, ofwel drie minuten naar hun eigen profiel op Facebook, zonder spiegel naast zich. Vervolgens moesten de proefpersonen een vragenlijst invullen, die hun zelfvertrouwen moest meten.

De studenten die naar hun eigen profiel mochten kijken, vulden meer positieve feedback over zichzelf in. Zij bleken ook het meeste zelfvertrouwen te hebben.

De onderzoekers denken dat dit komt doordat Facebook mensen toelaat enkel het beste van zichzelf te laten zien. "Gebruikers kunnen kiezen wat ze over zichzelf onthullen, en ze kunnen de slechte dingen eruit filteren", aldus een van de onderzoekers. "De commentaren van vrienden, kunnen ook zeer positief zijn, wat wonderen doet voor het zelfvertrouwen."

Spiegel

De spiegel kan volgens de onderzoekers een negatief effect op het zelfbeeld hebben, omdat die eraan herinnert hoe we echt zijn. Daardoor kan de spiegel een negatief effect hebben op het zelfbeeld, zeker als dat niet overeenkomt met het ideaalbeeld.

Beeld: Photonews

Facebook kan kortom een ideaalbeel of een positievere versie van onszelf tonen.