Ruimteveer Endeavour op weg naar huis

Het Amerikaanse ruimteveer Endeavour heeft zich maandag losgemaakt van het Internationaal Ruimtestation ISS en is aan zijn laatste terugreis begonnen. De ontkoppeling van de Harmony-module vond plaats om 05.55 uur Belgische tijd, 345 km boven Bolivië.

ibroeksteeg

De zes opvarenden van de Endeavour hadden zondag om 15.00 uur Belgische tijd al afscheid genomen van de drie vaste bewoners van het ISS. De Endeavour heeft bijna 12 dagen aan de spacemeccano gehangen, na een lancering op 16 mei, aldus de NASA.

Ruimtewandelingen

De shuttle heeft de Alpha Magnetische Spectrometer naar het ISS gebracht, een zeer ambitieus twee miljard dollar kostend instrument dat op zoek moet gaan naar sporen van antimaterie en donkere materie. Ook is tijdens vier ruimtewandelingen, de laatste door astronauten van een ruimteveer, onderhouds- en installatiewerk verricht aan het ISS.

Als de weergoden het toelaten, landt de Endeavour woensdag om 08.32 uur Belgische tijd op het Kennedy Space Center in Florida. De start van de allerlaatste shuttlevlucht, die van de Atlantis, is voor 8 juli voorzien.

Beeld: Photonews

Meer over ISS