Hitler wilde al in 1941 vrede met Groot-Brittannië

Adolf Hitler wilde in mei 1941, toen WOII amper twee jaar bezig was, een akkoord sluiten met Groot-Brittannië. Dat was enkele weken voor de Duitse invasie van Rusland. Rudolf Hess, Hitlers rechterhand, vloog zoals bekend met een Messerschmitt naar Schotland en werd na zijn gevangenneming gek verklaard. Hij zou zijn bizarre missie alleen hebben gepland en ondernomen. Maar Hess had in werkelijkheid de opdracht gekregen van de Führer zelf.

ghouben

Dat blijkt uit Russische documenten die nu opgedoken zijn. Het gaat volgens The Scotsman om een notaboekje dat gevonden werd in de archieven van de Russische Federatie in Moskou. In dat boekje werden in 1948 opmerkingen geschreven door een naaste medewerker van Hess, majoor Karlheinz Pintsch: "Hitler hoopte dat een akkoord met de Britten succesvol zou zijn".

Pintsch werd na de oorlog jarenlang gemarteld en ondervraagd door de Russen. Pintsch heeft, aldus opgetekende verslagen van die ondervragingen, gezegd dat Hitler op de hoogte was. "Hitler las een brief die Hess hem gestuurd had. Hij las de volgende passage hardop: Als dit project (bedoeld wordt de vlucht van Hess, nvdr) faalt, is het voor u altijd mogelijk om alle verantwoordelijkheid af te wijzen. Zeg gewoon dat ik mijn zinnen verloren heb".

Dat is ook wat gebeurde. Zowel de Britse leider Winston Churchill als Hitler verklaarden dat Hess gestoord was. De geschiedschrijvers hebben sindsdien ook gesuggereerd dat Hess mogelijk deserteerde of dat hij buiten Hitlers medeweten naar de Britten was gevolgen in een poging om een akkoord te sluiten.

Hess werd tot levenslange opsluiting veroordeeld. Hij pleegde in 1987 op 93-jarige leeftijd zelfmoord in de Berlijnse Spandau gevangenis. Pintsch werd door de Sovjets in 1955 vrijgelaten.