Duitsland sluit alle kerncentrales tegen 2022

Duitsland wil dat in 2022 alle kerncentrales in het land dicht zijn. De meeste reactoren zullen al in 2021 gesloten worden. Dat heeft de Duitse minister van milieu Norbert Röttgen afgelopen nacht bekendgemaakt na 12 uur onderhandelen tussen de regeringspartijen.

ghouben

In totaal gaat het om 17 kerncentrales. Eerder al besloot Duitsland 7 van die 17 centrales voor een veiligheidscontrole stil te leggen naar aanleiding van de kernramp in Fukushima. Op dat besluit kreeg bondskanselier Angela Merkel al massa's kritiek, vooral van de Duitse industriële wereld maar ook binnen de eigen CDU.

De christelijk-liberale regeringscoalitie had vorig jaar nog besloten de nucleaire complexen langer open te houden, maar op dat besluit kwam veel kritiek. Ook de kernramp in Fukushima leidde in Duitsland tot grootschalige protesten tegen atoomenergie.

De Groenen, fel tegenstander van kernenergie, zijn in de peilingen opgeklommen tot bijna de grootste partij van het land. Afgelopen zaterdag waren er manifestaties in meer dan 20 Duitse steden met in totaal ongeveer 3.000 deelnemers, ondermeer in Dresden (foto).

Meer over Duitsland