"Natuurlijk krijgen wij hier ook EHEC-gevallen"

De EHEC-bacterie die in Duitsland al tien mensenlevens heeft geëist, zwermt uit over Europa. In ons land zijn er nog geen besmettingen, maar de onrust neemt zienderogen toe. De prijs van vooral komkommers was zaterdag al gezakt tot 10 eurocent, terwijl de productiekost 30 eurocent bedraagt. De telers vrezen dat de handel vandaag helemaal instort.

ghouben

De EHEC-bacterie is aangetroffen op biokomkommers uit Spanje en mogelijk op een paar andere rauwe groenten. Volgens het Federale Voedselagentschap wijst niets erop dat er besmette groenten naar België zijn geëxporteerd.

"Moest er eens van komen"

“Dit moest er eens van komen”, zegt microbioloog Herman Goossens. Hij voegt er meteen aan toe dat we ons in België niet ongerust hoeven te maken. “We moeten echt niet panikeren”.

In Duitsland neemt de onrust almaar toe. Er zijn al tien mensen gestorven na het eten van besmette rauwe groenten, waarschijnlijk biokomkommers, die uit Spanje werden ingevoerd. Er liggen nog tientallen patiënten met besmettingen in ziekenhuizen, vooral in Hamburg, waar de groenteladingen half mei arriveerden. Bij een aantal van hen, onder wie vier kinderen, is de toestand kritiek, doordat hun nieren het laten afweten en ze aan acute bloedarmoede lijden en de ziekte hun hart en hersenen bedreigt.

De EHEC-bacterie is dan ook een agressief lid van de E.colifamilie. “Behandelen gaat niet omdat het gebruik van antibiotica de ziekte nog kan verergeren”, zegt Herman Goossens. “Je kunt alleen de symptomen bestrijden.” In totaal zouden er meer dan duizend besmettingen zijn. In Oostenrijk heeft het voedselagentschap opgeroepen ‘verdachte komkommers, tomaten en aubergines’ uit Spanje te vernietigen. In Tsjechië zouden besmette biokomkommers zijn aangetroffen. Ook in Frankrijk, Nederland, Engeland, Denemarken en Zweden zijn (mogelijke) besmettingen gemeld.

Elk jaar 20-tal besmettingen

In België nog niet. Volgens het federale Voedselagentschap staat België ook niet op de exportlijst van de verdachte Spaanse ladingen.

“Toch is de kans zeer groot dat we ook in België een paar gevallen ‘ontdekken’. Dat komt omdat die EHECbacterie al vele jaren onder ons is. Elk jaar hebben we wel een stuk of twintig, dertig zieken met een EHEC-besmetting en één of twee overlijdens. Het gaat dan over heel beperkte, plaatselijke besmettingen, die vrijwel nooit de media halen. Meestal is dan een of andere groente of wat vlees besmet geraakt”, aldus Goossens.

Als bijvoorbeeld ook in Frankrijk besmette patiënten worden gedetecteerd, is het best mogelijk dat dit ‘lokale’ besmettingen zijn, die met de Duitse epidemie niks te maken hebben.

Meer over Duitsland