Moordenaars Luikse dakloze voor assisen

Voor het assisenhof van Luik start dinsdag het proces van Bernard Vandeweyer (39) uit Luik en Sacha Ducarme (36) uit Charleroi. De twee worden beschuldigd van de moord op Claude Renard, een 48-jarige Luikse dakloze. Het slachtoffer werd afgetuigd en gedurende meerdere uren stervend achtergelaten.

ibroeksteeg

Een preventieagent van de stad Luik trof het lichaam van Claude Renard op 7 juli 2008 aan in de Luikse wijk St-Léonard. Het lijk bevond zich in de ruïnes van een oude kolenmijn. De man had slagen gekregen.

Bankkaart

Uit het onderzoek bleek de betrokkenheid van Bernard Vandeweyer en Sacha Ducarme, twee daklozen, en nog een derde persoon die twaalf jaar oud was. De daders werden gevat na onderzoek van de bankkaart van het slachtoffer. Er was meermaals geld van de bankrekening van het slachtoffer gehaald in de uren voor de ontdekking van het lichaam.

De daders werden geïdentificeerd op basis van videobeelden opgenomen in de banken en na de getuigenis van de minderjarige betrokkene. Het onderzoek heeft kunnen aantonen dat de aanval op Renard zich afspeelde in het centrum van Luik, op het plein van de Franse Republiek of op het Xavier Neujeanplein. Renard werd geschopt en kreeg vuistslagen in het gezicht. Hij moest ook klappen in de maag en overal op zijn lichaam incasseren. Een aanvaller zou met beide voeten op het slachtoffer zijn gesprongen. De minderjarige zou dan weer geschopt hebben tegen de genitaliën van het slachtoffer.

Transport

De feiten zouden zijn begaan zowat veertig uur voor de ontdekking van het lichaam. Zijn aanvallers brachten Renard naar de plaats waar hij later werd gevonden. Bij dat transport zouden de aanvallers hebben geklaagd over het gekerm van het slachtoffer en zouden ze hem een doek in de mond hebben geduwd. Het slachtoffer was gedurende meerdere uren stervende.

Bernard Vandeweyer en Sacha Ducarme worden door advocaat-generaal Marianne Lejeune beschuldigd van de moord op Claude Renard en van diefstal met de verzwarende omstandigheid van doodslag. Voorzitter bij de zaak is Dominique Gérard. Meesters Pacolet en Philippart zullen Bernard Vandeweyer verdedigen. Sacha Ducarme wordt verdedigd door meesters Montiel-Corte en Marc. Het proces zou vijf dagen duren en gaat dinsdag om 9 uur van start met de samenstelling van de jury.

Meer over Luik