Ggo-aardappelveld door actievoerders beschadigd ondanks politiemacht

In Wetteren hebben actievoerders van het "Field Liberation Movement" het veld met genetisch gemodificeerde aardappelen zondagnamiddag bestormd en beschadigingen aangebracht. Met een paar honderden mensen doorbraken ze het politiecordon, zegt directeur Jo Bury van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. "Wetenschappelijk is dit een ramp" zeggen de betrokken wetenschappers. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters veroordeelt de vernieling en wil stappen ondernemen.

ibroeksteeg

De actievoerders van het "Field Liberation Movement" of de Veldbevrijdersbeweging hadden aangekondigd dat ze de veldproef wilden vernietigen en de ggo-aardappelen wilden vervangen door gewone pootaardappelen. Een honderdtal wetenschappers waren zondagvoormiddag naar het veld gekomen om zich te verzetten tegen de actie en de politie had een vijftigtal manschappen ingezet.

Wetenschappelijke ramp

Het politiecordon rond het veld, dat met hekken was afgeschermd, werd echter doorbroken. "De actievoerders wilden niet met ons in debat gaan", zegt Bury. "Met een paar honderden mensen hebben ze de hekken omvergeduwd en het veld vernietigd. Wetenschappelijk is dit een ramp en hebben we een jaar achterstand opgelopen. We moeten vaststellen dat het democratisch proces niet werkt en dat zelfs de politie de vernielers niet kon tegenhouden. Mogelijk gaan we juridische stappen ondernemen."

De politie pakte veertig actievoerders op. De manifestanten zijn inmiddels opnieuw vrij, maar hun identiteit werd opgetekend. Het ging zowel om bestuurlijke als gerechtelijke aanhoudingen. Het parket onderzoekt welke verdachten er vervolgd kunnen worden.

Schade

De exacte schade aan het veld wordt momenteel opgemeten, maar volgens de eerste berichten zou een derde van het veld vernietigd zijn. "Er staan nog een aantal planten overeind maar de schade is enorm groot. Het zal nog enkele dagen duren alvorens we weten of de veldproef volledig verloren is. De actievoerders hebben ook producten over het veld gestrooid. We nemen nu stalen om na te gaan of het om pesticiden gaat", zegt woordvoerster Greet Riebbels van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).

Bekijk hier de beelden van vtm:

Beeld: vtm

Aangeboden door onze partners