Gladde slangen overleven heidebrand

Vrijwilligers van Natuurpunt hebben zaterdag toestemming gekregen om de Kalmthoutse Heide te betreden. In de omgeving van het Stappersven zijn ze op zoek gegaan naar de zeldzame gladde slang. Zes exemplaren bleken de brandramp overleefd te hebben. Ze zijn naar niet afgebrande stukken van de Heide overgebracht. De gladde slang komt maar op enkele plaatsen in Vlaanderen voor. De vrijwilligers vonden ook een Engelse obus uit de Tweede Wereldoorlog die door de brand was komen bloot te liggen. Die is door de ontmijningsdienst DOVO verwijderd.

Boris Rousseeuw

Voor alle andere mensen uitgezonderd de hulpdiensten blijft de Kalmthoutse Heide nog zeker tot maandagavond afgesloten. Aan de Nederlandse kant van de grens is dat maandagochtend negen uur. De politie controleert het verbod, en de brandweer blijft met acht manschappen aanwezig op het terrein om opflakkeringen van het vuur te onderscheppen.

Zaterdagavond is na het provinciale ook het gemeentelijke rampenplan afgeblazen. Vanaf nu hebben de hulpdiensten weer elk apart hun werking.

In een persbericht hekelt Dirk van Mechelen (Open vld), Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Kapellen, de afwezigheid van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) in Kalmthout. "Terwijl Vlaanderen de voorbije dagen in de ban was van de vreselijke brand, leek de minister van Natuur andere prioriteiten te hebben. Ze verwaardigde zich ook niet om het natuurgebied een bezoek te brengen, en degenen die zich voor de bescherming en het behoud ervan dagenlang hebben ingezet, een hart onder de riem te steken", aldus een boze Dirk Van Mechelen, die zelf de eerste dag al ter plaatse kwam. "Er ging 600 hectare natuurgebied verloren. Hoeveel meer moet er afbranden vooraleer de verantwoordelijke minister van Natuur reageert?', vraagt Van Mechelen zich af.

Boris Rousseeuw