Dagelijks kiezen 23 Belgen voor maagverkleining

Vorig jaar hebben 8.271 mensen een maagverkleining ondergaan, 13 procent meer dan in 2009. Er bestaan strikte richtlijnen voor zo'n ingreep, maar het kenniscentrum Eetexpert pleit voor een eenduidig traject zodat patiënten niet kunnen "shoppen" voor een behandeling.

jlenaerts

Elke dag hebben gemiddeld 23 Belgen een maagverkleining. Om de 2 dagen is dat zelfs iemand onder de 19 jaar hoewel minderjarigen zo'n ingreep niet mogen ondergaan. Meer dan de helft van de maagverkleiningen vindt plaats bij 30- tot 50-jarigen. Vooral vrouwen (75 procent) kiezen voor chirurgie.

Volgens een krant van De Persgroep zijn er wel enkele voorwaarden verbonden aan de chirurgie. Volwassenen moeten een BMI van 40 hebben. Wie lijdt aan slaapapneu, suikerziekte of onbehandelbaar hoge bloeddruk moet een BMI van 35 hebben. Zwaarlijvige patiënten met chronische rugpijn en psychisch lijden komen ook in aanmerking voor de ingreep. Geïnteresseerden moeten bovendien een jaar een dieet gevolgd hebben zonder succes.

Volgens An Vandeputte van Eetexpert is het goed dat er richtlijnen zijn, maar moet er een eenduidig traject zijn. Het zijn namelijk de chirurg, een gespecialiseerde internist en een psycholoog die beslissen wie in aanmerking komt. "Iedereen vult die richtlijnen naar eigen believen in. Sommige chirurgen opereren patiënten die ergens anders afgekeurd zijn. Het zijn tenslotte zij die bepalen wat een dieet is en wat een mislukking is", klinkt het in het dagblad. Patiënten zouden zo kunnen "shoppen" tot ze een chirurg vinden die hen wil opereren.

De toenemende maagverkleiningen zouden te wijten zijn aan een dikker wordende bevolking. Er zijn ook chirurgen die het niet zo nauw nemen met de regels en zoveel mogelijk ingrepen uitvoeren.

Beeld: Photonews