Gilbert bekritiseert Boonen: "Kan hij niet koersen zonder oortjes?"

Philippe Gilbert kan de passieve manier van koersen van zijn concurrenten in de Ronde van België niet begrijpen. "Hebben ze allemaal schrik?" vraagt hij zich af. Tom Boonen noemt het niet "echt verstandig" van de renner.

jlenaerts

De Omega Pharma-Lotto-renner wilde na de tweede passage op de Kemmelberg doorrijden. Hij overlegde het met Boonen die instemde, maar daarna volgde er geen steun meer, vertelt Gilbert.

Instructies

"Of ze hebben allemaal schrik of iedereen heeft tegelijk pijn in de benen, ik weet het niet." Hij vermoedt dat het te maken heeft met het verbod op de oortjes. "Ze weten blijkbaar niet goed hoe ze moeten koersen. Ze geven de voorkeur aan niks doen, liever dan het risico te lopen fouten te maken", klinkt het.

Phil is al langer voorstander van de afschaffing van de oortjes. "Ik dacht dat de wedstrijden attractiever zouden worden, dat het koersinstinct de bovenhand zou halen. Nu blijkt dat ik me vergist heb. Er wordt heel bizar gekoerst, de wedstrijden zitten vaster dan anders. Misschien duurt het een generatie voor iedereen het opnieuw gewend is om zonder instructies te koersen", besluit Gilbert.

Vorm

Tom Boonen moest lossen op de Kemmelberg. Volgens hem is Gilbert "te sterk, niet te kloppen". Toch vindt hij zijn tactiek niet verstandig. "Gilbert reed echt hard, niet alleen op de Kemmel, maar heel de koers. Zo hard, dat hij zelfs zijn eigen ploeg in de vernieling rijdt. Hij mag doen wat hij wil, maar verstandig is het niet."

De Quick-Step-renner is niet van plan om zich met Phil te meten. "Kilometers vreten, de vorm opbouwen en competitieritme opdoen, daar dient dit 'rondeke' voor", aldus Boonen.

Beeld: Photonews

Meer over Philippe Gilbert