110 euro per uur voor maken energiestudie is veel te duur

Gemeenteraad Alken 26 mei 2011

Jos Croes

Meerderheid: CD&V (7), onafhankelijk (3), sp.a (2)

Oppositie: Open Vld (4), Kristalhelder (3), Groen! (2)

° Een detailstudie over de energiebesparende maatregelen die er moeten komen in de gemeenschapscentra d’ Erckenteel en het Sint-Jorisheem kost 41.000 euro plus btw. “Veel geld voor zo’n studie”, vindt Marc Penxten (Kristalhelder). “Jullie weten nu toch ook al wat er moet gebeuren.”

“Het studiebureau dat dit uitvoert is aan Infrax verbonden”, legt Danny Haesevoets uit (sp.a) uit. “Het voordeel is dat we hier kunnen werken met een vast bedrag. Anders hangen we af van iemand die op procenten werkt en dat zou nog duurder kunnen uitvallen.”

“Kunnen we niet beter een architect vragen om eens te bekijken wat we kunnen doen met die gebouwen”, stelde Igor Philtjens (Open Vld) voor. “Want die moet sowieso zelf energiezuinige maatregelen toepassen.”

“Het studiebureau rekent blijkbaar 89 euro per uur aan, plus btw is dat 110 euro per uur”, rekende Armand Gos (Open Vld) uit. “Ik begrijp dat jullie wat geld over hebben, maar er zo mee smijten, moet toch niet.”

De oppositie verenigde zich en vroeg om voor de energiebesparende maatregelen een overheidsopdracht uit te schrijven. Dit voorstel werd weggestemd door de meerderheid.

° Flor Orij (Groen!) stelde voor om het gemeentelijke geld bij Dexia weg te halen als protest tegen de bonuscultuur. “Bovendien is Alken via haar participatie in de Gemeentelijke Holding aandeelhouder in Dexia. Gent heeft zijn geld daar weggehaald, wij moeten dat ook doen.”

Danny Haesevoets (sp.a): “Wij zijn ook tegen die bonuscultuur. Gent heeft trouwens niet al zijn geld weggehaald bij Dexia, wel zijn liquide middelen. Die hebben wij op dit moment niet. We zouden onze Dexia-aandelen wel willen verkopen, maar nu krijgen we daar niks voor.”

Daarop veerde Orij recht: “Schijnheiligen, jullie kunnen toch een politiek signaal geven.”

Waarop burgemeester Frank Deloffer (CD&V): “Flor, stop eens met die Cubaanse tunnelvisie”.

Uiteindelijk besliste de meerderheid om gewoon bij Dexia te blijven. Iedereen is wel akkoord om alternatieven te bekijken.

Jos Croes


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio