Dokters rekenen te veel aan

Meer dan duizend tandartsen, huisartsen en specialisten hebben vorig jaar in totaal 11,1 miljoen euro te veel aangerekend voor hun ingrepen. De Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle (DGEC) van het Riziv spoort die misbruiken op. Meer dan 200 zorgverleners zijn zelfs voor de rechter moeten verschijnen.

jlenaerts

Al acht jaar lang controleert de dienst of zogenaamde zorgverleners geen overbodige of onnodig dure ingrepen uitvoeren. Daarnaast wil de DGEC hen ook informeren over de manier waarop ze hun prestaties moeten aanrekenen. Het misbruik komt meestal aan het licht na een klacht van een patiënt, de verzekeraar of het Riziv zelf.

"Zo zijn we een huisarts op het spoor gekomen die de gewoonte had om dagelijks drie keer op huisbezoek te gaan bij dezelfde patiënt en hij heeft dat elke keer onterecht doorgerekend", zegt Didier Renauld van de DGEC.

Veel zorgverleners zetten na een onderzoek hun fout meteen recht. Zo is vorig jaar 4,6 miljoen euro terugbetaald aan het Riziv. Maar 222 artsen zijn doorverwezen naar de rechtbank omdat er fraude in het spel was. Zij kregen in totaal voor 2 miljoen euro boetes.

WB

Beeld: Photonews

Meer over RIZIV