Verkenners van ‘t Kamp verhuizen naar Heverlee

In Leopoldsburg is gisteren tijdens een ceremonie de eenheid 1ste Jagers te Paard/Gidsen ontbonden. In het kader van het Plan-De Crem verhuist deze Nederlandstalige verkenningseenheid deze zomer naar Heverlee in Vlaams-Brabant. Daar worden ze samen met de 2/4 Jagers te Paard uit het Luikse Saives hervormd tot het nieuwe, tweetalige bataljon Istar.

“We zijn een verkennersbataljon. We moeten dus zoveel mogelijk informatie verzamelen over de vijand”, licht adjudant-majoor Koenraad Van Gasse toe. “Dat kan via internet, satelliet of radar. Ook met onze gepantserde Pandurs met camera kunnen we ons een beeld vormen. Verder hebben we nog een cel die specifiek informatie zoekt bij burgers in een conflictgebied.”

Zo’n 200 militairen ruilen, na 15 jaar in Limburg, Leopoldsburg voor Heverlee. Daarvoor ‘lag’ de eenheid in het Duitse Arolsen. “Vandaag is inderdaad een dag vol gemengde gevoelens”, geeft Van Gasse toe. “De jongere collega’s komen vooral uit Limburg, de ouderen hebben hier vaak gebouwd. De meesten waren dus liever in Leopoldsburg gebleven. Voor de 45-plussers is vaak een oplossing gezocht, maar enkelen moeten toch nog mee naar Heverlee. Deze beslissing is nu eenmaal twee jaar geleden genomen. Daar is niets meer aan te veranderen.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio