Vlammen leggen frituur ‘t Smulhuisje in de as

Vrijdag rond 17 uur is er brand ontstaan in frituur ‘t Smulhuisje in de Ophovenstraat in het centrum van Neeroeteren. De brand ging gepaard met een enorme rookontwikkeling. De keuken van de frituur is helemaal uitgebrand. De eetruimte is zwartgeblakerd. “Gelukkig hebben we de houten constructie van de ondergang weten te redden”, zegt Ronny Houben van brandweer Maaseik. Door de brand werd de Ophovenstraat in de richting van Kinrooi en Bree afgesloten voor alle verkeer.

“Rond 17 uur hebben we de friteuses aangezet in de keuken van de frituur”, zegt eigenares Carine Bronckaers. “Om 18 uur wilde ik mijn frituur voor de klanten openen. Plots waren er hoge vlammen. Ik heb nog geprobeerd te blussen, maar heb dan maar besloten de brandweer te bellen.” Toen de brandweer ter plaatse kwam, laaiden de vlammen in de keuken hoog op. Een grote rookwolk en een sterke brandgeur hingen boven het centrum van Neeroeteren.

Zelfontbranding

Ronny Houben van brandweer Maaseik: “We hadden het vuur snel onder controle. Het vuur is inderdaad ontstaan bij de friteuses. Mogelijk is een thermostaat defect geweest, waardoor het vet is blijven opwarmen. Bij 260 graden krijgt men dan spontane zelfontbranding. De schade in de keuken is groot. Alle kasten, toestellen en materialen hebben zware brandschade opgelopen. De eetzaal is helemaal zwartgeblakerd. Daarnaast is er ook nog zware roetschade. De buitenzijde is wel gevrijwaard gebleven.”

De brandweer bleef nog lang nablussen, omdat de vlammen tussen het hout van het chalet opnieuw konden oplaaien. Ook het dak van de frituur werd grondig geïnspecteerd. ‘t Smulhuisje is een erg bekende frituur in de omgeving van Neeroeteren omdat ze in het weekend open is tot 4 uur in de ochtend. Nu is ‘t Smulhuisje voor onbepaalde tijd gesloten.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio