Ouders beschuldigen ziekenhuis na amputatie ledematen dochtertje

Audrey Van Bergen was veertien maanden toen ze met hoge koorts in het Sint-Jozefziekenhuis in Malle terechtkwam. Vlak daarna moesten zowel haar handjes als haar voetjes worden geamputeerd.

ibroeksteeg

Ondertussen is het twee jaar geleden dat het meisje haar ledematen verloor, maar de ouders zijn wel van plan om het Sint-Jozefziekenhuis voor de rechter te dagen. “Het dossier ligt nu bij onze mutualiteit, die een expert laat onderzoeken of we een sterke zaak hebben. Dat wachten we nu even af”, vertelt Elfi Meysmans. “Als er een negatief advies komt, overwegen we om zelf een advocaat in te schakelen.”

Op 1 april 2009 kwam de kleine Audrey binnen op de spoed van het Sint-Jozefziekenhuis in Malle. “Ze had hoge koorts en het enige wat ze deed was huilen of slapen”, vertelt vader Davy Van Bergen. “Ze kon al stappen en ze deed niets liever, maar die dag schreeuwde ze het uit van de pijn.” In het ziekenhuis werd ze een nacht opgenomen ter observatie. De volgende dag was er zelfs sprake van dat ze in de namiddag naar huis zou mogen.

“Ik vertrouwde het niet”, zegt Elfi Meysmans. “Een paar uur later raakte ze in shock. Ineens stonden er vijf, zes dokters om haar heen. Ik ben erbij gebleven en heb zelf het kapje van de zuurstof op haar mond gezet. Ik heb haar ook op haar zij gedraaid omdat ik bang was dat ze in haar braaksel zou stikken.” Ze werd overgebracht naar het Koningin Paola Ziekenhuis in Antwerpen. Daar werden in de weken erna eerst haar handjes en daarna haar onderbeentjes geamputeerd.

De ouders vinden dat het Sint-Jozefziekenhuis te laks is geweest. “We denken dat Audrey er minder erg aan toe was geweest als de artsen van in het begin alerter hadden gereageerd.” Volgens Bart Pardon van het Sint-Jozefziekenhuis hebben de artsen juist alles gedaan om het kindje te redden.

MF