Picknick aan tafel gebracht in Hasseltse parkjes

Print
Picknick aan tafel gebracht in Hasseltse parkjes

Picknick aan tafel gebracht in Hasseltse parkjes

Hasselt - Op twaalf plaatsen in Hasselt kun je vanaf zondag tot eind september een ‘Picknick de Luxe’ bestellen bij een horecazaak in de buurt. In totaal staan, verspreid over heel Hasselt, twintig picknickbanken van verschillende Belgische designers opgesteld. Iedereen mag daar gratis gebruik van maken, vooraf reserveren is niet nodig. En je bent niet verplicht om iets te bestellen, je mag er ook je eigen boterhammetjes opeten.
“We hebben gezocht naar twintig groene plekjes in Hasselt. Plekjes waar mensen met kinderen rustig kunnen zitten en genieten, terwijl de kinderen spelen”, legt schepen van Cultuur Karolien Mondelaers uit. Het project ‘Picknick de Luxe’ is dan ook het vijfde luik in de reeks aHa-projecten die eerder onder meer voor de schommels op de Groene Boulevard en de groene graspoppen in de stad tekenden. “Met creatieve ingrepen in de openbare ruimte willen we de leefbaarheid en de beleving in de stad verhogen.”

Oud kerkhof

De picknickbanken die je in de stad tegenkomt, zijn van de hand van bekende Belgische ontwerpers als Arne Quinze, Bob Segers, Cassecroute, Dirk Wynants en Hasselaar Roel Vandebeek.

Op twaalf plaatsen, die allemaal opgelijst staan op een plannetje dat zowel in de deelnemende horecazaken als bij de dienst toerisme verkrijgbaar is, kan je met een eenvoudige gsm-oproep, een picknickmandje bestellen. Opvallendste plek waar je kan gaan picknicken, wel eigen mandje meenemen, is het oud kerkhof op de Kempische Steenweg.

Menukaart

“Bij elke picknickbank waar je kunt bestellen, hangt een ‘menukaartje’ met daarop de prijzen”, legt Stefan Vanbergen van het organiserende creatief bureau Mooz uit.

“Picknicken kan voor een bedrag tussen 10 en 25 euro per persoon, afhankelijk van de inhoud van de picknickmand. In principe wordt de maaltijd geleverd binnen de 45 minuten na je oproep, maar vaak zal dat sneller gebeuren. Afhankelijk van de betrokken picknickbank, gelden uiteraard ook de sluitingsdagen van de bedienende horecazaak.

Uiteraard mag je ook zelf je picknick meebrengen of als de bank bezet zou zijn, je dekens meebrengen en toch een picknick laten aanrukken.

Opmerkelijk is dat bij de Holiday Inn een bubbelbank wordt geplaatst terwijl in de schaduw van Van Veldeke, café Cambrinus een borrelbank zal bedienen. Voor de eerste 200 bestellers is er bovendien nog een leuk extraatje voorzien: zij krijgen een designerobject gratis bij hun picknick.”

Park voor één dag

Zondag wordt het project feestelijk voorgesteld op de Groene Boulevard die dan autovrij gemaakt is. Op de grijze asfaltstrook ter hoogte van het Clarissenklooster wordt dan een ‘park voor één dag’ opgetrokken waar iedereen die dat wil om 11 uur terecht kan voor een glas bubbels en lekkere hapjes. Aansluitend kun je een picknick bestellen of eet je de eigen, meegebrachte dingen lekker op.

Picknicken kan de hele zomer lang, 15 weersbestendige banken blijven trouwens voorgoed in het Hasseltse stadsbeeld staan. Of er in de zomer van 2012 opnieuw picknick besteld worden, hangt af van de evaluatie van het project eind september.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio