Het presidentiële toilet is écht alleen voor de president

In Zimbabwe zit een politieman al twee weken achter slot en grendel omdat hij een toilet heeft gebruikt dat exclusief gereserveerd was voor kleine en/of grote boodschappen van president Robert Mugabe. Dat meldden donderdag plaatselijke media.

ibroeksteeg

Boosdoener met dienst is ene sergeant Alois Mabhunu, detective bij de moordbrigade van de stad Bulawayo. Hij was veertien dagen geleden van wacht op de jaarlijkse Zimbabwe International Trade Fair toen hij een dringende oproep van moeder natuur ontving. De man haastte zich naar het dichtstbijzijnde toilet, en dat was helaas een voor de presidentiële gevoegdoening gereserveerd kamertje.

De politie probeerde Mabhunu's daad nog te verijdelen, maar de behoeftige detective wist zich naar binnen te boksen, waar hij de deur op slot deed. Nadat hij zichzelf en de president te kakken had gezet, verliet Mabhunu het toilet om zijn waakdienst te hervatten.

De toiletwacht maakte echter melding van het incident, zodat de overtreding ook de geheime politie ter ore kwam. Die greep daags nadien in en arresteerde de man, al was het harde bewijsmateriaal inmiddels verdwenen.

Vrijdag moet Mabhunu voorkomen voor een disciplinaire hoorzitting van de politie van Bulawayo. Mensenrechtenactivisten vragen zich af waar de man precies beschuldigd van kan worden.

Beeld: Photonews