Europese Commissie vraagt vervroegde herevaluatie van de zoetstof aspartaam

De Europese Commissie heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA gevraagd om vervroegd een nieuwe gezondheidsevaluatie te houden van de zoetstof aspartaam, die in heel wat light-dranken gebruikt wordt. De eerstvolgende herevaluatie stond eigenlijk gepland voor 2020, "maar in kader van recent opgedoken vragen en bezorgdheden" wordt dat vervroegd.

ibroeksteeg

Aspartaam kreeg in het verleden al een gunstige evaluatie. De Commissie benadrukt dat de nieuwe doorlichting "in geen geval betekent dat ze de wetenschappelijke adviezen uit het verleden over aspartaam in vraag stelt".

EFSA verwierp begin dit jaar twee wetenschappelijke studies waarin aspartaam gelinkt werd met vroegtijdige geboortes en kanker. De voedselautoriteit weigerde toen al de dagelijks toegestane dosis te herzien, die op dit moment vastligt op 40 milligram per kilo lichaamsgewicht.

Rond aspartaam woedt al jaren een hevige polemiek. De zoetstof vervangt suiker in meer dan 6.000 gecommercialiseerde producten, waaronder frisdranken, snoepjes, desserten en farmaceutische producten.

De resultaten van het onderzoek worden tegen juli 2012 verwacht.

Beeld: Photonews

Meer over Europese Commissie