Arrestatie Mladic volstaat niet voor Servisch kandidaat-lidmaatschap EU

De arrestatie van genocideverdachte Ratko Mladic volstaat niet om Servië de status van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie te geven. Dat heeft eurocommissaris voor Uitbreiding Stefan Füle laten verstaan. Hij sprak wel van een "belangrijk obstakel" dat is weggewerkt.

ibroeksteeg

"Is Servië vandaag dichter bij de Europese Unie dan gisteren. Ja, absoluut. Maar wat blijft bestaan is de lijst van hervormingen die het land moet doorvoeren vooraleer de Commissie een advies kan geven over het kandidaat-lidmaatschap van Servië", zo verklaarde Füle. Hij verwees onder meer naar het gerecht en de administratie in Servië.

Servië vroeg eind 2009 het lidmaatschap aan. Onder impuls van het Belgische voorzitterschap vroegen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in oktober vorig jaar aan de Commissie om een advies uit te brengen over het kandidaat-lidmaatschap. Het is één van de vele formele etappes op de lange weg naar het EU-lidmaatschap.

Geloofwaardigheid

In hun conclusies stelden de ministers in oktober dat de arrestatie van Ratko Mladic en Goran Hadzic "het meest overtuigende bewijs zou zijn van de inspanningen en van de samenwerking van Servië met het internationaal tribunaal voor ex-Joegoslavië in Den Haag.

Füle meent dat de arrestatie van Mladic de "geloofwaardigheid" van Servië heeft aangetoond. De Eurocommissaris heeft naar eigen zeggen "geen enkele redenen om te twijfelen dat de Serviërs ook de laatste voortvluchtige zullen arresteren". Het advies van de Commissie wordt in oktober verwacht. Het moet vervolgens bekrachtigd worden door de lidstaten.

Beeld: Photonews

Meer over Europese Unie