Zware criminele illegalen kunnen nog altijd geregulariseerd worden

Moordenaars, verkrachters, mensensmokkelaars en drugshandelaars kunnen nog altijd geregulariseerd worden als ze illegaal in het land zijn. Premier Yves Leterme (CD&V) heeft de nota die dat mogelijk maakt - twee maanden na zijn belofte einde maart om dat wel te doen - nog altijd niet besproken met staatssecretaris voor Migratie Melchior Wathelet (cdH). Dat bleek in de Kamer uit zijn antwoord op een vraag van Filip De Man(VB).

ibroeksteeg

In februari 2011 lekte kamerlid Sarah Smeyers (N-VA) een nota van de Dienst Vreemdelingenzaken. Daaruit bleek dat illegalen die in het verleden tot heel zware misdrijven zijn veroordeeld, toch nog geregulariseerd kunnen worden en dus een verblijfsvergunning van onbeperkte duur in ons land kunnen krijgen. Smeyers eiste de intrekking van die nota en Bart Somers (Open Vld) en Nahima Lanjri (CD&V) vonden ook dat deze nota niet door de beugel kon. Premier Leterme beloofde einde maart aan deze laatste twee dat de nota zou herbekeken worden, samen met staatssecretaris voor Migratie Melchior Wathelet (cdH). Volksvertegenwoordiger Filip De Man (VB) wilde vandaag weten wat het resultaat van dit onderhoud was.

Leterme antwoordde dat hij de nota nog niet heeft besproken met Wathelet. "Als dat gebeurd is, sta ik ter beschikking van het parlement", zei de premier.

Wat in de nota staat, vindt u hier: N-VA wil grote baas vreemdelingenzaken horen omdat hij criminelen regulariseert

JDW

Foto Photonews