"Uitlevering Mladic kan week duren"

De uitlevering van de vroegere militaire leider van de Bosnische Serviërs Ratko Mladic kan wel een week vergen, zo is vernomen bij de Servische procureur voor oorlogsmisdaden.

wverhaert

De Servische staatstelevisie had gemeld dat Mladic direct na zijn arrestatie op het vliegtuig was gezet. De Servische minister van Justitie benadrukt echter dat Mladic nog in Servië is. Hij verschijnt voor een onderzoeksrechter die hem zijn akte van beschuldiging zal voorlezen.

Zodra Mladic in Nederland is, wordt hij gebracht naar Den Haag, waar hij wordt berecht. Formeel heeft Mladic het recht om in beroep te gaan tegen uitlevering, maar het lijkt erop dat hij die kans niet krijgt.

Op zijn haastig bijeengeroepen persconferentie in Belgrado heeft de Servische president Boris Tadic gezegd dat "alle oorlogsmisdadigers verantwoording moeten afleggen". Servië blijft onderzoeken "wie Mladic hielp en bijstond.... en al deze mensen zullen voor het gerecht moeten komen".

Volgens de BBC wees Tadic de kritiek van de hand dat Servië enkel aan de slag was gegaan om Mladic te arresteren vanwege internationale druk. "Het is kristalhelder dat wij niet hebben berekend wanneer we Ratko Mladic moesten arresteren", zo zei de Servische president. "Wij hebben van de start van het mandaat van deze regering ten volle samengewerkt met het Tribunaal in Den Haag".