Al 600 hectare afgebrand in Kalmthoutse Heide

Donderdagmiddag leek het of de brand bijna onder controle was, maar tegen de namiddag ontstond er opnieuw een tweede en zelfs een derde brandhaard. Inmiddels is er al meer dan 600 hectare heide afgebrand. De bewoners van de dertig wegens rookhinder ontruimde woningen kunnen nog niet naar huis. Mogelijk moeten zij de nacht doorbrengen in een opvangcentrum of bij familie of vrienden.

jrosquin

Metingen hebben intussen wel uitgewezen dat de rook in de straten van Kalmthout geen reëel gevaar betekent voor de volksgezondheid. Dat heeft Antwerps gouverneur Cathy Berx donderdag gezegd tijdens een persconferentie.

Rond de middag waren alle heropflakkeringen onder controle, op één nieuwe brandhaard van 25 hectare na. Kort voor 15 uur kwam er nog een tweede brandhaard bij in het noorden van het getroffen gebied, nabij het Stappersven. Nog later volgde er nog meer slecht nieuws. Er was een derde brandhaard ontstaan, ter hoogte van parking noord aan de Verbindingsstraat.

Verschillende korpsen hebben zich intussen opgesteld ter hoogte van het boswachtershuisje, vlakbij bosrijk gebied, om het vuur daar een halt toe te roepen.

Een helikopter van de politie helpt intussen de brandhaarden in kaart te brengen. Zo kunnen er snel richtlijnen aan de brandweerlui op het terrein worden gegeven. Ook een tweede Nederlandse blushelikopter is nu aan het werk. Dat is van belang omdat sommige plaatsen enkel vanuit de lucht te blussen vallen. Die helikopters kunnen in een keer 8 ton water op de brand neerlaten. De Belgische blushelikopter staan echter inmiddels aan de grond wegens technische problemen.

Astrid houdt vol

Het communicatiesysteem Astrid, dat in de nacht van woensdag op donderdag enkele uren buiten dienst was, houdt het donderdag wel vol.

De brandweer van Geel voerde in de straten rond de heide metingen uit naar de aard van de aldaar hangende rook. Zij kwamen tot de conclusie dat de rook niet schadelijk is voor de gezondheid, al is het geen goed idee om urenlang in de rook te blijven staan.

700 hectare afgebrand

Geschat wordt dat er intussen al 700 hectare heide het slachtoffer is geworden van het vuur. Gezien de slechter wordende toegankelijkheid voor blusploegen zal die oppervlakte vermoedelijk alleen maar uitbreiden.

Bekijk ook deze vtm-video:

Foto boven: BFM

Meer over Cathy Berx