Turtelboom: "Radionetwerk bij branden moet ook 's nachts werken"

"Ik heb aan het communicatienetwerk Astrid een analyse gevraagd over wat vannacht misliep op de Kalmthoutse Heide. Het is onaanvaardbaar en het mag nooit meer gebeuren". Dat zei minister van binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de Kamer aan Jan Van Esbroeck (N-VA) en Jef Van den Bergh (CD&V).

jrosquin

Zij waren verbolgen over het uitvallen van de radiocommunicatie waardoor meerdere brandweerlui vannacht niet konden worden bereikt. "Vannacht konden tientallen brandweerlui niet met elkaar communiceren omdat de opgeroepen technici van Astrid uitgevallen verbindingen 's nachts niet mogen herstellen van hun arbeidscontract. Moet dit niet veranderen?", vroeg Van Esbroeck.

Radioverbindingen prioritair

Turtelboom antwoordde dat er in de Kalmthoutse Heide "een probleem is met de dekking van het communicatienetwerk omdat daar geen mensen wonen". Astrid, dat de radiocommunicatie van politie en brandweer verzorgt, stuurde daarom een mobiele antenne ter plaatse. "Die moet worden aangesloten op een bestaande vaste radiomast om zijn zendbereik te versterken, zodat de hulpdiensten wel op de Heide zelf kunnen communiceren. Maar...dat mag niet 's nachts van de arbeidswet, de technici mogen niet 's nachts werken en moesten dus wachten tot 's ochtends vooraleer ze die aansluiting konden doen. Vanaf zes uur vanmorgen waren alle radioverbindingen hersteld", zo zei de minister.

"Zo'n toestand is onaanvaardbaar als mensen moeten worden geëvacueerd. Dan zijn goede radioverbindingen prioritair. Dit mag niet meer gebeuren", zo heette het. Van den Bergh antwoordde dat het probleem van de slechte dekking van Astrid al lang gekend is. "U moet Uw verantwoordelijkheid nemen", zo zei hij.

JDW