EU eist onmiddellijke uitlevering Mladic aan Den Haag

Ratko Mladic moet "onverwijld" uitgeleverd worden aan het internationaal tribunaal voor Ex-Joegoslavië in Den Haag. Met die oproep heeft de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton de arrestatie van de Servische genocideverdachte begroet.

wverhaert

De Europese Unie heeft een "volledige samenwerking" van de Servische overheid met het tribunaal in Den Haag steevast als voorwaarde gesteld voor de toetreding van Servië. Servië vroeg eind 2009 het lidmaatschap aan. Het land heeft echter nog niet de status van kandidaat-lidstaat.

In zijn laatste rapport, dat op 6 juni gepresenteerd zou worden aan de Verenigde Naties, kwam de Belgische procureur Serge Brammertz van het tribunaal nog tot de conclusie dat de samenwerking van de autoriteiten in Belgrado "niet voldoende" was.

Het nieuws over de arrestatie van Mladic kan de zaken echter een andere wending geven. Aangenomen wordt dat de uitlevering van de meest gezochte verdachte van het tribunaal de Servische toenadering tot Europa een flinke duw in de rug kan geven.

Kosovo

Europa verwacht echter ook dat Servië vooruitgang boekt in de dialoog met Kosovo, de afvallige provincie die drie jaar geleden de onafhankelijkheid uitriep en die wordt erkend door de meeste EU-lidstaten en de Verenigde Staten. Servië vatte in maart een dialoog met Kosovo aan.