"IMF is nog steeds koloniaal"

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) krijgt na de Fransman Dominique Strauss-Kahn waarschijnlijk opnieuw een Europeaan aan het hoofd. Maar het debat over zijn opvolging wijst erop dat dat eurocentrisme het in de toekomst niet meer zal redden.

ssimons

De hardnekkigheid van de ongeschreven regel dat de baas van het IMF een Europeaan moet zijn, "riekt naar kolonialisme", schreef Moisés Naim van de Carnegie Endowment for International Peace in de Braziliaanse krant Folha de São Paulo.

Sinds de oprichting van het IMF en de Wereldbank in 1944, kwamen de leiders van beide instituten respectievelijk uit Europa en de Verenigde Staten. Een formule van machtsdeling die niet meer past bij de nieuwe verhoudingen in de wereld die gecreëerd worden door opkomende ontwikkelingslanden en de financiële crisis die de rijke landen na 2008 verzwakte.

Die nieuwe wereldwijde, economische realiteit wordt erkend door bijvoorbeeld de Groep van 20 (G20) grote industrielanden en opkomende economieën, die regelmatig vergaderen over financiële en economische kwesties.

Vrije markt

Bij de discussie over de opvolging van Strauss-Kahn, die momenteel vastzit op verdenking van aanranding en poging tot verkrachting van een kamermeisje in het hotel waar hij verbleef, stond tot nu toe de ongeschreven regel nauwelijks ter discussie.

"Als er gekozen moet worden tussen een kandidaat uit het Westen die stevig voor zijn of haar 'principes' staat of een kameleon uit een ontwikkelingsland, dan heb ik liever het eerste", zegt de voormalige Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Celso Amorim. "Zo lang het maar iemand is die de Washington Consensus (vrije markt) niet steunt."

Mario Osava

IPS