Ratko Mladic opgepakt

De vermeende oorlogsmisdadiger Ratko Mladic is gearresteerd. Dat bevestigt de Servische president Boris Tadic. Mladic was de militaire leider van de Bosnische Serviërs tijdens de Balkanoorlog. Hij werd al jarenlang gezocht door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

wverhaert

Mladic werd donderdagmorgen in de noordelijke Servische provincie Vojvodina gevat tijdens een geheime operatie, na een anonieme tip. Die luidde dat een man "enkele identificatiedocumenten van Ratko Mladic had en fysiek heel erg op hem leek".

Mladic verdween na de arrestatie van de vroegere Joegoslavische president Slobodan Milosevic in 2001. Toen de vroegere Bosnische politieke leider Radovan Karadzic in juli 2008 werd gearresteerd, steeg de speculatie dat dit ook zou gebeuren voor Mladic.

De procedure om Ratko Mladic uit te leveren aan het Joegoslaviëtribunaal loopt, aldus de Servische president. "De arrestatie is het resultaat van volledige samenwerking van Servië met het Tribunaal in Den Haag. Vandaag sluiten wij een hoofdstuk af van de geschiedenis van onze regio. Dit zal ons naar een algehele verzoening leiden. Ook is de deur geopend voor lidmaatschap van de Europese Unie", zei Tadic.

Srebrenica

Mladic was van 1992 tot 1995 generaal van het Servische leger in Bosnië. Het Internationaal Joegoslaviëtribunaal heeft de man in 1995 beschuldigd van wreedheden tijdens de Balkanoorlog.

Nadat de Servische troepen de door de VN "beschermde" moslimenclave Srebrenica hadden veroverd, zijn daar zowat 8.000 moslimmannen en- jongens afgemaakt en in massagraven gegooid. Ook het jarenlang beleg van Sarajevo en de vele doden in de Bosnische hoofdstad worden Mladic aangewreven.

Lees ook: "Servië kiest eindelijk het Europese pad" Lees ook: EU eist onmiddellijke uitlevering Mladic aan Den Haag

Meer over Servië