Toestand op Kalmthoutse Heide verbetert

Sinds het middaguur is de toestand op de Kalmthoutse Heide verbeterd. De branden zijn minder hevig dan enkele uren geleden en worden geen woningen meer bedreigd. De rookontwikkeling is ook merkelijk verminderd.

Boris Rousseeuw

De brand op de Kalmthoutse Heide is deze voormiddag in alle hevigheid weer opgeflakkerd. Schuldige is de felle wind tot zes beaufort, die sinds zes uur vanmorgen is beginnen waaien. In totaal werden ook al drie straten ofwel 30 woningen ontruimd. Dat blijft voorlopig nog een tijd zo.

Er zijn al meer dan tien ernstige heropflakkeringen geweest. Rond 11u vanmorgen was de zwaarste aan de Verbindingsweg - Kastanjedreef. Het vuur sloeg boven het dennenbos achter domein De Markgraaf uit.

Daar werden vanochtend woningen die dicht bij het bos staan geëvacueerd. Er werden al zeker drie straten geëvacueerd, met name de Frans Raatsstraat, Zijwegel en Petrus Janssensstraat. Ook de straten Den Dijk en Kastanjedreef worden mogelijk ontruimd. Wie niet bij familie terecht kan, gaat naar het parochiecentrum Zonnedauw. Er is heel wat rookhinder, maar (nog) geen brandgevaar voor woningen.

Een heropflakkering aan de Putse Moer is inmiddels bedwongen, maar er zijn er alweer nieuwe.

Brandweer en andere hulpdiensten zetten evenveel manschappen in als gisteren. Er is ook een tweede blushelikopter ingezet, uit Nederland, en een derde komt nog. Per vlucht kunnen die 10.000 liter afwerpen over een strook van 600 meter. De twintig tankwagens zijn samen goed voor 250 kubieke meter bluswater. Vanuit Nederland zijn opnieuw acht korpsen ter hulp geschoten. Maar het vuur is nog lang niet onder controle.

De Kalmthoutenaars zijn veel meer ongerust dan gisteren. De rook hangt veel lager dan toen en waait het dorp in, dat bij momenten helemaal blauw ziet. De brandweer van Geel doet giftigheidsmetingen. Het volledige heidegebied is voor iedereen behalve hulpdiensten afgesloten en wie er toch probeert in te komen, heeft een probleem.

Buurtbewoners kunnen voor meer informatie nog steeds terecht op de website van de gemeente, www.kalmthout.be, en op het infonummer 03 620 22 78.

Boris Rousseeuw

Meer over Kalmthout