Familie Oulematou krijgt nu toch schadevergoeding

De familie van Oulematou Niangadou, de kinderoppas die door Hans Van Themsche werd vermoord, krijgt nu toch een schadevergoeding van het Fonds voor Slachtofferhulp. Het gaat om 57.500 euro.

ikerremans

Omdat dader Hans Van Themsche financieel onvermogend is, moest de familie van Oulematou bij het Fonds voor Slachtofferhulp aankloppen voor een schadevergoeding. Het Fonds reageerde echter terughoudend omdat Oulematou illegaal was in het land en omdat eerst alle andere middelen voor het verkrijgen van een schadevergoeding moeten uitgeput zijn.

Dochtertje

"Het Fonds heeft vijf jaar na de feiten toch beslist om schadevergoedingen uit te keren die door het assisenhof waren toegekend, wat voor de familie een enorme opluchting is", zegt meester Kris Luyckx, advocaat van de familie.

De moeder van Oulematou krijgt 10.000 euro, haar dochtertje 15.000 euro, de zes broers en zussen ieder 5.000 euro en de grootmoeder 2.500 euro. Het bedrag dat de dochter krijgt, moet op een geblokkeerde Belgische rekening blijven tot ze 18 is.

De vraag van een oom en een nichtje van Oulematou werd wel afgewezen, omdat het Fonds zich in principe maar tot de tweede graad kan uitspreken. Een tante komt wel in aanmerking voor een schadevergoeding, omdat zij met Oulematou had samengewoond. Over haar vraag wordt pas op 14 juni uitspraak gedaan, omdat er nog een administratieve onduidelijkheid moet worden uitgeklaard.

Het feit dat het Fonds voor Slachtofferhulp nu schadevergoedingen uitkeert, heeft geen invloed op de procedure die voor de arbeidsrechtbank van Antwerpen nog lopende is. "Die procedure handelt over materiële schadevergoedingen en staat hier los van", zegt meester Luyckx.

De Malinese Oulematou was op 11 mei 2006 met de tweejarige Luna gaan wandelen toen Hans Van Themsche hun pad kruiste en hen dood schoot. Hij werd veroordeeld tot levenslang.